wtorek, 31 marca 2020

Koronawirus. Jak zadbać o odporność ? Część I




 Zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy w jakim stopniu to co spożywamy na co dzień wpływa na nasze zdrowie. 
Układ odpornościowy człowieka jest jednym z ważniejszych układów w ludzkim organizmie. Jego rozwój i kształtowanie rozpoczyna się już w okresie życia płodowego i trwa przez całe dzieciństwo i okres dojrzewania. 





Likopen w pomidorach wzmacnia organizm

 

 Na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego wpływ ma wiele czynników środowiskowych. Jedynym z najważniejszych czynników jest odpowiedni sposób żywienia. Niedobory składników diety stymulujących układ odpornościowy mogą wpływać na zwiększoną podatność na zakażenia, natomiast odpowiednio zbilansowana dieta pomaga wzmacniać procesy odpornościowe, zmniejszając tym samym częstość występowania infekcji.





Dieta a odporność, co jeść aby wzmocnić organizm ?




 Żywność bogata w antyoksydanty − to dobry wybór, jeśli chcemy się zadbać o odporność swojego organizmu. 


Antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze) „walczą” z wolnymi rodnikami, które uszkadzając komórki naszego organizmu przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko chorób, m.in. układu krążenia, oddechowego czy nowotworów.



Jedz ryby



 Oddziaływanie kwasów omega 3 (dobre tłuszcze)  na układ immunologiczny polega głównie na modulowaniu odpowiedzi zapalnej, m.in. poprzez wpływ na syntezę mediatorów zapalenia, takich jak: cytokiny, aminy biogenne czy eikozanoidy. Dlatego jedz ryby 1-2 raz w tygodniu.


Źródło: ryby oprócz soli, pangi oraz karpia. Jak również dobrym źródłem są orzechy włoskie, oliwa z oliwek, olej lniany oraz olej rzepakowy.



Witamina E (tokoferol) - dobro ukryte w olejach roślinnych 



jest niezbędna w procesie wzrostu komórek oraz utrzymania przepuszczalności błon komórkowych. Jej najważniejszą funkcją w ochronie organizmu jest działanie antyoksydacyjne. Jest naturalnym, bardzo silnym przeciwutleniaczem, który jest obecny w błonach wszystkich komórek, w których efektywnie inaktywuje wolne rodniki.  Przez co zwiększa odporność.


Źródło: oleje z zarodków pszenicy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, olej sojowy, kukurydziany, a także ziarna słonecznika.


Cynk - stymuluje organizm do walki 


 Odpowiedni poziom cynku warunkuje prawidłową odpowiedź immunologiczną oraz zmniejsza ryzyko zapadalności na infekcje. Aktywuje on wydzielany przez grasicę hormon stymulinę, który stymuluje produkcję limfocytów T. Głównym źródłem cynku są produkty zbożowe, a także mięso i jego przetwory.

Źródło: pestki dyni, ziarna słonecznika, kasza gryczana, ciemne pieczywo, sery podpuszczkowe, mięso, wątroba.


Cynamon zmniejszy stan zapalny


 Według naukowców cynamon wykazuje pozytywne działanie na poziom glukozy we krwi, poprawiając wrażliwość organizmu na działanie insuliny, jednakże badania potwierdzające tę tezę nadal są w toku. Przyprawa ta nie traci swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego bez obaw można przygotować z niego napar albo dodawać bezpośrednio do gorącej kawy.  Ma działanie przeciwzapalne.



Kurkuma wzmacnia organizm do walki z wirusami


„Indyjski szafran” był tradycyjnie przedstawiany jako lek o działaniu przeciwzapalnym. Obecnie duże nadzieje wiąże się ze stosowaniem kurkuminy (składnika kurkumy) w leczeniu nowotworów i profilaktyce antynowotworowe, jak również w działaniu przeciwwirusowym
.



Kontroluj swoją wagę


 Z kolei otyłość sprzyja procesom zapalnym tkanki tłuszczowej. Nadmiar tkanki tłuszczowej produkuje większe ilości adipokin prozapalnych, które jednocześnie hamują wytwarzanie substancji przeciwzapalnych. W ten sposób rozwija się przewlekły proces zapalny w organizmie a to powoduje spadek odporności.


 Odkrycie, że nadwaga i otyłość mogą być czynnikiem ryzyka poważnych komplikacji związanych z COVID-19 jest niepokojące ze względu, że osób otyłych jest coraz więcej. Według lekarzy system odpornościowy osób otyłych jest stale eksploatowany, gdy stara się chronić i naprawiać uszkodzone komórki. Przez to ma mniejsze zasoby do obrony przed nowymi infekcjami, takimi jak np. koronawirus powodujący COVID-19.

 Dlatego warto schudnąć. 


 A co jeszcze warto dodać do diety ?

 Warto aby dieta obfitowała w składniki wpływające pozytywnie na odporność organizmu, m.in. witamina C (paprykę czerwoną, natkę pietruszki,grejpfrut, pomarańcze, jabłko, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, limonki).                    


witamina D (ryby), cynk (pestki dyni, chleb pełnoziarnisty, żółtko jaja, łosoś), żelazo (szpinak, jarmuż, pestki dyni, chleb pełnoziarnisty, żółtko jaja), dobrej jakości tłuszcze, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, jak omega 3 (łosoś, awokado, pestki dyni, nasiona słonecznika, olej rzepakowy). 


 Czosnek, cebula i miód mają właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe, dlatego warto włączyć je do diety. Trzeba też pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu przynajmniej 2 litry dziennie − do jadłospisu proponuję dołączyć herbatę z malinami, napar z imbiru z cytryną czy naturalny kefir dobrej jakości (źródło bakterii probiotycznych). 



Odporność organizmu zależy od wielu czynników, jednym z nich jest odpowiednia dieta. Układ immunologiczny funkcjonuje prawidłowo, jeśli dieta jest odpowiednio skomponowana i dostarcza ważnych dla odporności składników odżywczych. Dlatego dbajmy o to, co pojawia się na naszych talerzach.


Nie wiesz, co jeszcze zrobić, by odzyskać dawną odporność? Napisz na agata.szalewska@wp.pl i zapytaj o  Pakiet odporność.


 Zdecydowana większość komórek układu immunologicznego występuje w przewodzie pokarmowym. W związku z tym, prawidłowe żywienie ma istotne znacznie w kształtowaniu odporności. Prawidłowo skomponowana dieta może wzmocnić organizm, zmniejszyć zapadalność na choroby, a w razie ich wystąpienia skrócić czas ich trwania i ułatwić powrót do zdrowia




Źródło:
  1. Jakóbsiak M. Główne komponenty i zasadnicze cechy odpowiedzi immunologicznej. [w:] Immunologia. Gołąb J, Jakóbsiak M, Lasek W, Stokłosa T (red). PWN, Warszawa 2012: 1-5.
  2. Lutomski J., Znaczenie roślin przyprawowych, "Wiadomości Zielarskie",1998, 40,6, 9-10.
  3. Muta-Takada K, Terada T i wsp. Coenzyme Q protects against oxidative stress-induced cell death and enhancesthe synthesis of basement membrane componentsin dermal and epidermal cells. Biofactors 2009, 35(5): 435-441.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia