czwartek, 9 kwietnia 2020

Część II. Składniki diety, które pomogą wzmocnić Twoją odporność.




Dorosły człowiek zaraża się przeziębieniem średnio dwa-trzy razy w roku, co więcej dziecko nawet osiem razy. Dlaczego tak się dzieje, że jedni chorują często, a inni prawie wcale? Czy są jakieś sposoby na poprawienie odporności? I jak na to wpływ mają składniki diety ?

 Nawet łagodne przeziębienie potrafi bowiem zaburzyć stan równowagi organizmu i wytrącić z normalnego życia na kilka dni. Nie mówiąc już o zapaleniu gardła, oskrzeli, anginie czy też grypie. Warto więc zatem pomyśleć o przygotowaniu układu immunologicznego (układu odpornościowego) do walki z infekcjami.

Za skłonność do zapadania na infekcje odpowiada nasz układ odpornościowy. Jeśli jest słaby, nie potrafi się br
onić przed atakiem drobnoustrojów. W ten czas zarazki osiedlają się w błonie śluzowej nosa, gardła albo wędrują dalej do oskrzeli lub płuc, tworząc stan zapalny, wywołując tym samym chorobę. Ale można temu skutecznie zapobiegać poprzez wprowadzenie do życia niewielkich zmian, aby ustrzec się przed chorobą, mimo że wszyscy dookoła kichają i kaszlą.


Po pierwsze zadbaj o jelita

Około 70% naszego układu odpornościowego znajduje się właśnie w jelitach, dlatego warto przyjrzeć się temu co spożywamy na co dzień. Przyjmowanie pożywienia wzbogaconego o konserwanty i barwniki, a także pożywienia zanieczyszczonego metalami ciężkimi lub toksynami, skutecznie niszczy barierę dobrej flory jelitowej i umożliwia kolonizację przez niepożądane patogenne szczepy czy grzyby, dlatego im prostszy skład żywności, bez ulepszaczy, tym lepiej.

Po drugie witamina D

Jest nazywana witaminą słońca, bo to właśnie promienie słoneczne pobudzają jej wydzielenie w organizmie. Niestety, w naszej strefie klimatycznej mamy za mało słońca. Efekt ? Jak się okazuję niedobór tej cennej witaminy dotyczy ok. 90 % Polaków. Jej nieodpowiednia podaż może powodować obniżenie odporności oraz wzrost zachorowań. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) witamina D bierze udział w procesie podziału komórek, jak również pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego i przyczynia się zachowaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi i zdrowych zębów oraz kości.

Po trzecie Imbir

Imbir słynie ze swoich właściwości rozgrzewających, jest niezastąpiony w walce z przeziębieniem. Jest on szczególnie popularny jako dodatek do herbat oraz wielu potraw kuchni indyjskiej i tajskiej. Swój ostry smak i zapach zawdzięcza zawartych w nim olejkom eterycznym. Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym bolącym stawom w czasie grypy, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Dane literaturowe wskazują na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe imbiru. Badacze Gur i współpr. dowiedli, że metanolowy ekstrakt z kłącza imbiru hamuje rozwój wielu bakterii, m.in.: Proteus vulgaris, Bacillus subtilis, Enterobacter aerogenes, Escherichia coli. Najsilniejszy efekt inhibitujący odnotowano wobec Staphylococcus aureus.

Czosnek

Jest najbardziej znaną i najpopularniejszą metodą wspomagającą organizm w walce z drobnoustrojami. Przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Stosowną już przez nasze babcie. I słusznie, ponieważ badanie przeprowadzone na Uniwersytecie medycznym Maryland wykazało korzystny wpływ działania czosnku na odporność. Jak się okazało osoby, które go przyjmowały, znacznie rzadziej zapadły na infekcje, a jeśli już chorowały to powrót do zdrowia przebiegał szybciej.

Zmiana złych nawyków żywieniowych wpłynie korzystnie nie tylko na Twoją sylwetkę, ale przede wszystkim na Twoje zdrowie. Musisz sobie uświadomić, że Twoje odżywianie powinno się opierać na dostarczeniu organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju – niektóre z nich są wykorzystywane jako źródło energii, inne zaś służą do budowy i odnowy komórek, a pozostałe regulują procesy zachodzące w organizmie.


Zapraszam Cię do mojego wirtualnego gabinetu!


Wypijmy razem kawę lub kubek ciepłych ziół, gdy będziesz opowiadać mi o swoim problemie. Obecnie prowadzę spotkania tylko on-line.  

 Jeśli jesteś zainteresowany współpracą w ramach diety online napisz do mnie wiadomość na adres mailowy: agata.szalewska@wp.pl.



Psychodietetyka – jak wygląda konsultacja?


Na konsultację psychodietetyczną można się zapisać w każdej chwili. Pojedyncze spotkanie trwa ok. 50 minut. Już jedna konsultacja psychodietetyczna pozwala na znalezienie z pomocą specjalisty rozwiązania problemu oraz uzyskanie potrzebnego wsparcia oraz motywacji do dalszego działania i leczenia.

Na konsultację psychodietetyczną może się zapisać każdy, czujący potrzebę skonsultowania się ze specjalistą w sprawie prawidłowego odżywiania się oraz osoby niezadowolone ze swojej wagi, szukające motywacji lub nowych rozwiązań.
Często wizyta u psychodietetyka to ostatnia deska ratunku dla osób zmagających się z otyłością lub anoreksją, lub zmęczonych ciągłym efektem jo-jo i kolejnymi niesprawdzającymi się dietami.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia