Sposób żywienia
nie tylko wpływa na ogólny stan zdrowia organizmu. Odgrywa również
ogromną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry, włosów,
paznokci, czyli urody. Kosmetyki i zabiegi w salonach kosmetycznych
wpływają głównie na zewnętrzne warstwy skóry, jednakże
odpowiedni sposób żywienia wpływa na metabolizm komórek
wszystkich warstw oraz wytworów rogowych naskórka. Za pomocą
właściwie skomponowanej diety, można efektywnie przeciwdziała
starzeniu się skóry, wspomagać proces leczenia schorzeń skóry
oraz poprawić wygląd.
Najlepszym ‘eliksirem młodości’ jest zdrowy tryb życia. Obecnie wiemy, że wybory, których dokonujemy podczas naszego życia mają znaczący wpływ na nasz wiek metaboliczny – czyli na to, w jakim stopniu jesteśmy młodzi, zarówno od zewnątrz, jaki i wewnątrz. Naukowcy udowodnili, że możemy w znaczący sposób spowolnić proces starzenia i żyć nawet o 10 lat dłużej, ciesząc się świetnym zdrowiem – wystarczy wybrać zdrową dietę.
Istnieje kilka
teorii na temat procesu starzenia się skóry. Najważniejsza z nich
podaje za przyczynę wolne rodniki. Spalając tlen, organizm wytwarza
niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Potrafimy sobie
poradzić z pewną ich liczbą unieszkodliwiając je, jeśli
metabolizm działa bez zarzutu, lecz nie z nadmiarem wolnych rodników
ani nie z wolnymi rodnikami, które pozostają w organizmie zbyt
długo. Jeżeli jadamy niewłaściwe produkty z
dużą ilością syntetycznych dodatków albo pozbawione witamin i
minerałów, które mogłyby przeciwdziałać zniszczeniom sianym
przez wolne rodniki, wytwarzamy więcej toksycznych wolnych rodników,
niż organizm jest zdolny zneutralizować. Dodatkowo narażeni
jesteśmy także na działanie spalin, szkodliwych substancji
chemicznych, dymu papierosowego i
nadmierne promieniowanie słoneczne.
Skóra
jest odzwierciedleniem stanu naszego zdrowia. Niedobór witamin
i składników mineralnych w organizmie
odbija się na jej wyglądzie i kondycji.
Aby odnieść oczekiwany efekt, a więc przedłużyć jej młodość,
musimy zadbać o zdrowe i racjonalne
odżywianie.
- Awokado Według badań naukowców, substancje zawarte w tym owocu są bodźcem dla DNA do produkcji tak zwanego "embrionalnego" kolagenu, który sprawia, że cera jest gładka i wolna od zmarszczek.
- Arbuz Zarówno miąższ, jak i pestki tego owocu są bardzo zdrowe i mają zbawienny wpływ na skórę. Dostarczają witamin A, C i E oraz cynku i selenu.
- Makrela
Jedząc raz lub dwa razy w tygodniu tłustą rybę, taką jak makrela, świeży tuńczyk, łosoś, czy sardynki dostarczamy do swojego organizmu odpowiednie ilości białka i kwasów tłuszczowych, które mają ogromny wpływ na prawidłową budowę komórek skóry. - Kapusta
To warzywo, jak również inne z tej samej rodziny, czyli brokuły, brukselka, kiełki, rzodkiewka, rukiew wodna są bogate w składniki zapobiegające starzeniu się skóry. - Orzechy i nasiona
Są świetnym źródłem cynku, który zapobiega obwisaniu skóry oraz utrzymuje ją w świetnej formie na dłużej. Orzechy i nasiona zawierają również sporo selenu i witaminy E, które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami i utrzymują cerę jędrną i zdrową.
To głównie dzięki kwasom tłuszczowym Omega 3 i 6 nasza skóra jest napięta, gładka i nawilżona.Ważne jest zapewnienie zapotrzebowania na tłuszcze w co najmniej 10% przez niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, obecne w olejach: lnianym, słonecznikowym czy oliwie z oliwek oraz w rybach i owocach morza.
NNKT – omega 3 i 6 odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a szczególnie:
- regulują gospodarkę wodną skóry, utrzymują nawilżenie skóry
- są ważne dla prawidłowej kondycji skóry
- są prekursorami hormonów tkankowych (prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany ileukotrieny)
Witamina A
Jest to witamina niezbędna do wzrostu, rozmnażania i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jest silnym antyoksydantem i skutecznie zwalcza szkodliwe dla całego organizmu i odpowiedzialne za uszkodzenia komórek (również dla skóry i włosów) wolne rodniki. Niedobór witaminy A powoduje ogólne osłabienie organizmu, sprawia, że skóra staje się sucha i szorstka, a włosy kruche i łamliwe. Dlatego jedz marchewkę i paprykę czerwoną.
Żyjąc w
pośpiechu, często nie zastanawiamy się nad tym, co jemy, w jakich
ilościach i w jaki sposób wpływa to na naszą cerę. Najczęstszym
usprawiedliwieniem jest brak czasu na planowanie jadłospisów i
przygotowywanie potraw zgodnych z zaleceniami dietetyków. Wpływa to
na kondycję skóry, która pozbawiona odpowiednich składników
mineralnych i witamin, szybciej ulega procesom
starzenia, wysusza się lub przetłuszcza.
Dlatego, jeśli dbasz o urodę to zadbaj o swoją dietę <3
Kilka
słów o mnie – poznajmy się ;)
Jestem dietetykiem z
doświadczeniem w indywidualnej pracy z pacjentem. Efektem tego jest
poprawa stanu zdrowia, normalizacja masy ciała i lepsze samopoczucie
pacjenta oraz trwała zmiana nawyków żywieniowych. Moją pasją
jest również bieganie. Ukończyłam dietetykę na wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na SGGW w Warszawie, jak również Żywienie i
Wspomaganie w Sporcie na AWF. Jestem członkiem Polskiego
Stowarzyszenia Dietetyków. Pracowałam z pacjentami w szpitalu na
oddziale Diabetologii, jak również na oddziale Chorób
metabolicznych w Poznaniu. Miałam styczność z żywieniem
dojelitowym i pozajelitowym w Puszczykowie na oddziale
Paliatywnym. Od trzech latach pracuję indywidualnie z pacjentami,
edukuję ludzi również poprzez pisanie artykułów o zdrowiu dla
,,Życia Rawicza’’. Bardzo
często poszerzam swoją wiedzę uczestnicząc w różnych
szkoleniach, ponieważ mój zawód to moja pasja. Obecnie prowadzę
Poradnie Żywienia medycznego i sportowego w Słupi Kapitulnej i w
Rawiczu.
Jeśli jesteś zainteresowany współpracą napisz na: agata.szalewska@wp.pl
Brak komentarzy
Prześlij komentarz