Nieprawidłowe żywienie oraz zbyt mała aktywność fizyczna są powodem dramatycznych konsekwencji dla rozwoju psychofizycznego dzieci i młodzieży. Błędy żywieniowe dotyczące tego okresu przyczyniają się do rozwoju wielu schorzeń, zaś nieprawidłowe nawyki sprzyjają kontynuowaniu ich w wieku dorosłym. Liczne badania wykazały, iż lekceważenie roli żywienia w życiu jest związane z niskim poziomem świadomości społeczeństwa na temat wpływu sposobu żywienia na stan zdrowia. Dlatego bardzo ważne jest, aby przekazywać dzieciom i młodzieży nowoczesną, opartą na naukowych podstawach wiedzę o żywności i żywieniu.
Aktualnie szacuje się, że istnieje ponad 80 jednostek chorobowych wynikających z nieprzestrzegania prawidłowej diety lub spożywania żywności o niewłaściwych parametrach zdrowotnych. Choroby te określa się jako choroby dietozależne.
Należą do nich głównie:
- choroba niedokrwienna serca
- zawał mięśnia sercowego
- choroba nadciśnieniowa
- zwężenie tętnic
- niektóre choroby nowotworowe np. jelita grubego (dieta nisko błonnikowa), lista nowotworów wciąż się wydłuża…
- otyłość i nadwaga
- cukrzyca typu II
- choroby pęcherzyka żółciowego
- choroby układu trawiennego jak: stany zapalne woreczka żółciowego, kamica żółciowa, choroby trzustki, przewlekłe zaparcia, uchyłkowatość jelit, poalkoholowa marskość wątroby,
Jesteś tym co jesz
To, co jemy, ma także silny wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Niedobry niektórych składników mogą sprzyjać depresji, osłabiać koncentrację i pamięć, a nawet prowadzić do choroby. Jeśli więc chcemy zadbać o zdrowie, powinniśmy zacząć od samych siebie. - Choroby dietozależne są spowodowane nieodpowiednim stylem życia. Dobrą wiadomością jest to, że możemy z nimi walczyć, a pierwszym krokiem powinna być zmiana złych nawyków - podkreśla zgodnie dietetycy.
''Było tłuściutkie i słodkie, pycha! Czuję się wyśmienicie!''
Ale jak długo będzie trwało świetne samopoczucie i zdrowie? Gdy odżywiamy się niezdrowo, tuż pod naszym nosem zachodzą zmiany, które mogą się okazać zgubne w skutkach. Powoli w naszym organizmie dojrzewają różne choroby i choć często nie widzimy bezpośredniego związku z naszym sposobem odżywiania – są to właśnie choroby dietozależne…
Szalewska Agata
Specjalista żywienia medycznego i sportowego, dietetyk, promotorka zdrowego stylu życia. Pasjonatka biegania, zdobywczyni Korony Maratonów Polskich, właścicielka Poradni Kliniczno – Sportowej ,,Dieta na Medal’’ w Słupi Kapitulnej i w Rawiczu. Ukończyła dietetykę na Wydziale Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na SGGW w Warszawie oraz studia podyplomowe z zakresu żywienia i wspomagania w sporcie na AWF. Jest również członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Pracowała z pacjentami w szpitalu na Oddziale Diabetologii oraz na Oddziale Chorób Metabolicznych w Poznaniu, jak również w Puszczykowie na oddziale Paliatywnym, gdzie miała styczność żywieniem dojelitowym i pozajelitowym. Obecnie pracuje indywidualnie z pacjentami w swojej poradni. Jeśli jesteś zainteresowany współpracą napisz na: agata.szalewska@wp.pl
Brak komentarzy
Prześlij komentarz