wtorek, 7 kwietnia 2020

Dobry chleb na śniadanie, czyli na co zwrócić uwagę kupując pieczywo ?



Pieczywo jemy prawie codziennie, niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez chrupiącej bułeczki czy kromki chleba, statystyczny Polak zjada go ok. 55 kg, ale czy naprawdę wiemy jakie pieczywo powinno znaleźć się w naszej diecie? 


Pieczywo to przede wszystkim źródło dużej ilości węglowodanów. Nasza codzienna dieta powinna się składać w 55–60 proc. z węglowodanów, 10–15 proc. białka i mniej niż 30 proc tłuszczów. 

Badania wykazują, że najwięcej wartości pod względem odżywczym ma pieczywo wypiekane z mąki żytniej, razowej powstającej z przemiału pełnego ziarna najlepiej z dodatkiem pestek np. dyni lub nasion słonecznika. 


Dodatkowo pieczywo z mąki pełnoziarnistej jest bogate w błonnik pokarmowy, który służy nie tylko naszej sylwetce, ale także i zdrowiu. Jest to wspaniałe źródło witamin z grupy B, E, kwasu foliowego oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk czy żelazo również przemawia na korzyść spożywania produktów zbożowych 


Jak wybrać zatem zdrowy chleb ? 


Przede wszystkim wybierajmy chleb z jak najkrótszą listą składników.
  • Najlepiej z mąki razowej lub mieszany z przewagą mąki żytniej, dobry jest także pumpernikiel. 
  • Należy szukać pieczywa, które składa się jedynie z zakwasu, mąki, wody i soli
  •  Chleby na zakwasie są ciężej strawne, ale także dają nam uczucie sytości na dłużej. Zawierają także sporą ilość błonnika, przez co wzmagają perystaltykę jelit. 
  • co ważne prawdziwy chleb nie będzie się w rękach łamał i kruszył, a farbowany rozsypuję się przy krojeniu 
  • po rozkrojeniu razowego chleba poczujemy kwaśny zbożowy zapach 
  • warto unikać pieczywa o podejrzanie ładnym kolorze karmelowym, bywa, że białe pieczywo jest sztucznie przyciemniane 


 W Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie dla prawidłowo odżywiającego się zdrowego człowieka zaproponowano następujący udział poszczególnych grup pieczywa w całodziennej racji pokarmowej: 
15% – ciemne (razowe) pieczywo pszenne lub żytnie, 
20% – jasne pieczywo pszenne, 
65% – mieszane pieczywo żytnio-pszenne lub jasne pieczywo żytnie. 

 Z zaleceń tych wynika wyraźna namowa, aby zwiększyć udział mąki żytniej w swoim jadłospisie. Niestety rzadko można kupić prawdziwy razowy chleb, ponieważ dosyć często jest spotykane zjawisko fałszowania chleba: pieczywo nazywane razowym jest w rzeczywistości pieczywem sporządzonym z jasnej mąki, w celu wprowadzenia konsumenta w błąd jest zabarwione karmelem, sproszkowaną cykorią lub ciemnym słodem. 


Uwaga na dodatki: 


Czasami pieczywo zawiera niekoniecznie zdrowe dodatki. W supermarketach i sieciowych piekarniach często stosuje się polepszacze, dzięki którym chleb jest większy. W pierwszy dzień zakupu taki chleb jest smaczny, ale na drugi dzień jest nieapetyczny, dlatego warto wybierać pieczywo z małej piekarni, jeżeli mamy taką możliwość. Szczególności unikajmy syropu glukozowego to dodatkowe kalorie oraz karmelu – nadaje barwę, aby wydawało się bardziej razowe i zdrowe niż jest w rzeczywistości. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia